Tudástár

Zeller termesztése – Tanácsok hobbikertészeknek

Hazánkban a zeller elsősorban a gumós zellert jelenti, hiszen ezt használjuk a leggyakrabban. Ugyanakkor a kertészetekben vagy akár az üzletek zöldségkínálatában megtaláljuk a szárzellert, illetve metélőzellert is, melyek nem nevelnek gumót.

A gumós zeller a hazai húslevesek elmaradhatatlan hozzávalója, de a szárzeller használata is sokrétű, és egyre jobban elterjed Magyarországon is.

Szárzellert és metélő zellert nem igazán termesztenek hazánkban, Magyarországon a gumós zeller termesztése jellemző. A gumós zeller a kertekben is szépen megterem, ha biztosítjuk számára a megfelelő feltételeket.

Zeller fajták

Ha szeretnénk a kertben zellert termeszteni, több fajta közül választhatunk, ezeket mutatjuk be röviden a továbbiakban.

Prágai óriás: Nagy termőképességű, közepes tenyészidejű fajta, mely tömött húsú és jól tárolható. A gumó nagyméretű, gömb alakú, húsa fehér és kemény. Tárolásra és friss fogyasztásra is kiváló.

Hegykői: Jól tárolható, szabadföldi termesztésre alkalmas fajta, friss fogyasztásra és hűtőipari felhasználásra is remek. Tenyészideje 180-220 nap. Gumója, sima felületű, középnagy méretű, gömb alakú. Húsa jó minőségű, fehér színű.

Neon: Rövid tenyészidejű, korai fehér húsú zeller fajta. Jól tárolható, feldolgozásra és friss fogyasztásra is kitűnő. Gumója sima, üregek nélküli, húsa fehér színű.

Alabástrom: Hosszú tenyészidejű, nagy termőképességű tárolási fajta. Tárolásra és friss fogyasztásra is alkalmas. Gumója középnagy méretű, lapított gömb alakú, húsa fehér színű, kemény.

Maxim: Hosszú tenyészidejű, mélyhűtésre, tárolásra és friss fogyasztásra is alkalmas fajta. Nagyméretű gumója gömbölyű, húsa fehér színű.

Zeller vetőmag vásárlás >>>

A zeller igényei, termesztése

A zeller a több gyökérzöldséghez képest lényegesen fényigényesebb, ezért legjobban a napos, világos hely felel meg a számára.

Talajok közül legjobban, a tápanyagban gazdag, vályogos, középkötött, nedves talajt kedveli, ugyanakkor a pangó vízre, és a szélsőséges talajtípusokra érzékeny. Frissen, vagy előző évben trágyázott talajba ültessük. A tápanyagok közül főleg káliumra van szüksége, de kisebb mennyiségben foszforra és nátriumra is.

A zeller vízigénye magas, ezért rendszeres öntözést igényel, emellett mulcsozni is célszerű, amit szalmával vagy fűnyesedékkel tehetünk meg. Ez azért fontos, mert a talaj így lassabban szárad ki, emellett a gyomképződést is akadályozza.

A termesztés során a gyomlálásról sem szabad megfeledkeznünk, a kicsi, fiatal növény esetében kézzel gyomlálhatunk, később, amikor már nagyobb, erősebbek a növények, használhatunk kapát.

A kártevők közül a levéltetvek okozhatnak gondot, a betegségek közül pedig a szeptóriás levélfoltosság, a fómás gumóvarasodás és a zellermozaik jelentkezhet, ezért a növényvédelemről sem szabad megfeledkezni.

A zeller palántanevelése

A zellert előnevelt palántákkal célszerű termeszteni, melyeket megvásárolhatunk a piacon vagy a kertészetekben, vagy előnevelhetjük őket magról.

Azzal mindenképp számoljunk, hogy a palántanevelés lassú folyamat, melyet már februárban el kell kezdenünk, ha nyáron már fogyasztani szeretnénk a zellerből. Amennyiben téli tárolásban gondolkodunk, akkor március közepén kezdhetjük el a magok vetését beltérben.

A zellermagokat laza szerkezetű földkeverékkel töltött cserepekbe vessük, és csak vékonyan takarjuk be őket földdel. Ezt követően spriccelve locsoljuk meg a magokat, majd üveglappal vagy zacskóval fedjük le a cserepeket, hogy biztosítani tudjuk a megfelelő párás környezetet.

A csírázáshoz hozzávetőleg 20 fokos hőmérsékletre, párás viszonyokra, és a csírázási folyamat elején sötétre van szüksége a magoknak. A magokat naponta locsoljuk, de csak spricceljük a vetést. Amikor már kibújnak a növények, akkor kerüljön le az üveglap a cserepekről és helyezzük át őket világos helyre.

Ha eléggé megerősödnek a fiatal növények, szét is ültethetjük őket. A szabadba csak a fagyok elmúltával, május közepén kerülhetnek ki.

Jól látható, hogy a palántanevelés, lassú, odafigyelést igényelő folyamat, ezért célszerű inkább előnevelt palántákat szereznünk, melyeket szintén a fagyok elmúltával ültethetünk ki a szabadba.

A zeller ültetése

Ültetés előtt készítsük elő a talajt, vagyis mozgassuk át a földet, utána pedig egy kicsit tömörítsük. A zellerpalántákat 40 cm-es sor és tőtávolság tartásával ültessük el, lehetőleg sekélyen.

Ha túl mélyre kerülnek a zeller palánták, akkor könnyen előfordulhat, hogy nem nevelnek szép, nagy gumót. Ültetés után ne feledkezzünk meg öntözésről se, melyet inkább locsolókannával célszerű végezni slag helyett.

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Tudástár

Comments are closed.