Mozaik

Zöld Európa Tanoda – Felhívás iskoláknak

A Magyar Természetvédők Szövetsége az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének megbízásából éghajlatvédelemmel kapcsolatos interaktív szemléletformáló foglalkozásokat szervez 7-12. osztályos diákok számára. Szeretnénk iskolájuknak is felajánlani egy ingyenes, 90 perces interaktív online vagy személyes foglalkozás megtartását 2021-ben.

A foglalkozás témája

Az interaktív, játékos foglalkozás a diákok mindennapjain keresztül mutatja be az éghajlatváltozás témakörét, a főbb éghajlatváltozással kapcsolatos Európai Uniós törekvéseket, kihívásokat és praktikus tanácsokat ad a környezettudatosabb mindennapok megvalósítására iskolán belül és kívül.

Foglalkozás tematikája

A 90 (2×45) perces foglalkozás három, egymásra épülő tematikus elemből áll.

  1. Limonádé kvíz: a játékos kvíz kérdések megdöbbentő és érdekes információkat rejtenek, melyek rávezetik a diákokat a környezetkárosító problémákra és egyéni szintű megelőzési lehetőségeket kínálnak. A kvíz időtartama kb. 20 perc.
  2. Interaktív előadás: hogyan töltsünk el egy napot környezettudatosan? Az előadásban egy átlagos napon haladunk végig, a diákok praktikus tanácsokat kapnak mindennapi szokásaikról, miközben megismerkednek az éghajlatvédelem mérséklésére szánt Európai Uniós törekvésekkel. Az előadás időtartama kb. 25 perc.
  3. Szituációs feladat: a csapatok egy, a környezetvédelemhez szorosan kötődő témában, játékos szituációt dolgoznak ki, melyhez háttéranyagok biztosítunk. Majd minden csapat 5 percben bemutatja a feldolgozott témát osztálytársainak. A szituációs játék időtartama kb. 45 perc.

Megvalósítás módja, helyszíne, időpontja

A program személyes óratartással vagy online módon zajlik, alkalmazkodva a lehetőségekhez, a mindenkori járványügyi szabályok betartásával.

A megvalósításhoz az óraadókat és a tanagyagot – online megvalósítás esetén a zoom felületet és a technikai lebonyolítást is – a Magyar Természetvédők Szövetsége biztosítja.

Amennyiben a program online módon valósul meg, a részvételhez internet elérés szükséges. A foglalkozások alatt javasoljuk mind az oktatók, mind a diákok kameráinak bekapcsolását.

A foglalkozások időpontját az iskola igényeihez igazodva a közösen jelöljük ki.

Jelentkezés módja, határideje

A jelentkezéseket folyamatosan várjuk a zoldeuropa@mtvsz.hu email címre, az iskola nevének és a kapcsolattartó tanár elérhetőségének megadásával.

Egy iskolából több osztály megkeresését is szívesen fogadjuk, túljelentkezés esetén egyes iskolák várólistára kerülhetnek. A beérkezett jelentkezések után az iskolákat felkeressük az alkalmak időpontjának és főbb tudnivalók leegyeztetésére.

A részvétel feltétele

A részvétel az iskolák számára ingyenes, minden résztvevő osztályt apró ajándékkal és a témához kapcsolódó ingyenes oktatóanyaggal jutalmazunk. A program dokumentálására és továbbfejlesztése érdekében a foglalkozásokhoz kapcsolódó jelenléti ív és egy utólagos értékelés kitöltésére kérjük az iskolákat, valamint – résztevők beleegyezése esetén – az alkalmakról fényképek készülhetnek.

További információ

A program aloldala és kapcsolódó közösségi média tartalmak az alábbi felületen érhetők el: www.mtvsz.hu

Felmerülő kérdés esetén keressenek bennünket bizalommal az alábbi elérhetőségek valamelyikén: Horváth Kinga, zoldeuropa@mtvsz.hu, +36 70 326 5830.

A felhívás itt érhető el.

Kép forrása: MTVSZ.hu

Forrás: MTVSZ.hu

Friss cikkek innen:Mozaik

Comments are closed.