Mozaik

Zöldség és gyümölcs karácsonykor is!

Gyermekkorunk óta mást sem hallunk, csak hogy együnk elég zöldséget és gyümölcsöt. Na de mennyi is az elég? A WHO ajánlása szerint napi 400 gramm zöldség és gyümölcs fogyasztása szükséges az egészséges életmód fenntartásához.

Ehhez képest csupán a magyarok 40%-a fogyaszt naponta legalább egyszer gyümölcsöt, és 30%-a zöldséget. Habár a karácsony nem éppen az egészséges étkezés időszaka, egy kis odafigyeléssel könnyen belecsempészhetjük a jól megszokott ünnepi menübe a megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs adagot.

Akár szezonális termékekről, akár aszalt, vagy savanyított zöldség-gyümölcsről legyen szó, a karácsonyi asztalon is találunk neki helyet. A továbbiakban mutatunk néhány példát arra vonatkozóan, melyek azok a növények, amelyeket érdemes a téli időszakban is tartanunk otthon, valamint azt is bemutatjuk, miért is érdemes ennyire odafigyelni a megfelelő bevitelre.

Jótékony hatásai

Amellett, hogy rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, számos további előnnyel is rendelkeznek. Alacsony energia-, zsír-, és szénhidráttartalmuk mellett rendkívül magas antioxidáns tartalommal bírnak, így rengeteg betegség kockázatát képesek csökkenteni. Fogyasztásuk szerepet játszik a megfelelő bélműködés fenntartásában is.

Kedvezően hatnak a szervezet sav-bázis szintjére, valamint serkentik az emésztőnedv termelést, és szabályozzák a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát is. A szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegséges kialakulásának esélye is csökkenthető a megfelelő mennyiség fogyasztásával.

Zöldségek

zöldség

Nem mindegy, hogy milyen zöldséget fogyasztunk! A magas keményítő tartalmú zöldségek nem feltétlen segítenek az előbbiekben felsoroltakban, ilyen például a kukorica, a burgonya és a borsó egyaránt.

Általánosságban elmondható, hogy a leveles zöldségek – kelkáposzta, spenót, saláta – és a béta-karotint tartalmazó zöldségek lehetnek megfelelőek az egészségmegőrzés számára. Érdemes emellett odafigyelni a változatosságra is!

Nem elég csupán a mennyiséget növelni a megfelelő szintig, a különböző zöldségek más-más tápanyagokat tartalmaznak, így minél sokszínűbben fogyasztjuk őket, annál több féle hasznos anyagot juttatunk szervezetünkbe.

Ahogyan az év többi részében, úgy a karácsonyi asztalon is megállják a helyüket az alapvető zöldségfélék, mintpéldául a paradicsom, a paprika és a hagyma.

Emellett a sütőtök, a cékla, a fehérrépa, a sárgarépa, a karalábé, az édeskömény, a madársaláta, a kelbimbó és a kelkáposzta egyaránt a téli időszak szezonalitása, így egészen biztos friss tápanyagforrás.

Felhasználásuk nem csupán a salátákig terjed, készíthetünk belőlük mártásokat, rakott ételeket, megtölthetjük velük a húsokat, valamint levesekben is tökéletesen megállják a helyüket.

Gyümölcsök

gyümölcs

Habár fogyasztásának mértéke felülmúlja a zöldségekét, még mindig jelentősen elmarad az ajánlott szinttől. Mi lehet ennek az oka? Hiszen finomak, édesek, és még jótékonyak is!

Nem mellesleg az ünnepi időszak kihagyhatatlan kelléke például a narancs és a mandarin. Ki tud elképzelni egy forralt bort narancs nélkül?! Habár ezen változata nem épp a tápanyagtartalma miatt közkedvelt, de ha már vásárolunk, dobjunk a kosárba néhány darabbal többet, és fogyasszuk nyers formájában is.

A citrusfélék ugyan egész évben kaphatóak, ilyenkor a legédesebbek, hiszen szezonalitásuk mostanra tehető. Nem csupán az előbbiekben említett gyümölcsök alkalmasak erre a szerepre, hiszen a grapefruit, a gránátalma, a citrom, a banán, a kiwi, az alma és a körte is számításba kerülhet ebben az időszakban.

Gyümölcssaláta az ünnepi asztalon? Akár igen, de számos további felhasználási módjuk van még, amelyek tökéletesen passzolnak akár a sült húsokhoz is. Emellett télen különösen népszerűek az aszalt gyümölcsök.

Tárolásuk sokkal egyszerűbb a friss gyümölcsöknél, tápanyagtartalmuk azonban egy grammal sem lesz kevesebb, sőt! Az aszalt gyümölcsökben sokkal koncentráltabb a cukor, vitamin és ásványi anyag tartalom.

Friss cikkek innen:Mozaik

Comments are closed.